Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Vivaldis fyra årstider

20 januari Kl 18:00

Antonio Vivaldi var en känd profil i 1700-talets Venedig. Uppväxten hade varit kärv och trots omvittnad talang verkade musikerbanan osäker. Prästyrket däremot erbjöd många möjligheter och efter flera års utbildning prästvigdes han 1703. På grund av sin kraftigt röda hårfärg kom han att kallas han för ”il prete rosso”, den röde prästen.

I De fyra årstiderna levandegör Vivaldi drömmen om det lantliga livet. Varje del är en årstid som beskrivs i musiken. I Våren bildar tre violiner en liten fågelkör som dämpas till viskningar av en lätt bris. Hetsiga violiner målar upp ett stort oväder som drar förbi. Sommaren dallrar av värmen och flugorna surrar kring både folk och fä. Vivaldi var förtjust i fåglar och här återfinns både göken och steglitsen. 

Hösten är jakten och vinskördarnas tid. I partituret har Vivaldi skrivit L’Ubriaco, den druckne, träffande illustrerad med utsvävande löpningar i violinsolot och ett och annat ”felsteg”. Vintern är de isande vindarnas tid i Venedig. Vi hör hur de virvlar över tomma torg och river upp vågor i bukten. Men Vivaldi hade också ett gott öga till vintern som han gestaltar med en alldeles unik musikalisk skönhet.

Vivaldis Årstiderna blev en omedelbar framgång och har fascinerat lyssnare och inspirerat andra tonsättare sedan de komponerades 1723. 

Möt oss för en oförglömlig musikalisk resa genom Antonio Vivaldis fyra årstider, framfört av  ”Vivaldi kvintetten” från Stockholm, tillsammans med några av landets mest framstående solister. 

Konserten sponsras utav Sparbanksstiftelsen Sjuhärad
Artister:
  • Sofie Sunnerstam –  Violin
  • Filip Gloria – Violin 
  • Vidar Andersson Meilink – viola
  • Erik Uusijärvi – cello
  • Åse Mathiesen – klaver

Sofie Sunnerstam är medlem i Kungliga Filharmonikernas förstaviolinstämma sedan 2019. Hon har tidigare spelat i ett flertal orkestrar och ensembler i Sverige, Norge och Nederländerna. Som en del av sin aktiva karriär som kammarmusiker driver hon konsertserien Wasahof Underground Chamber Music i Stockholm. Hon har spelat på kammarmusikfestivaler och konsertturnéer i Europa, Nya Zealand och Sydamerika.

Sofie studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och på Indiana University i Bloomington. 2012 vann hon en solisttävling på Kungliga Musikhögskolan. Hon erhöll solistdiplom 2014 efter studier vid Edsbergs Slott/KMH.

Filip Gloria började spela fiol som 10-åring i Nacka Musikskola och fortsatte sedan 2007-2014 på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm där han studerade för, bland andra, Anna Lindal och Cecilia Zilliacus. Filip frilansar och har spelat i flertalet orkestrar i landet. Bland annat Folkoperan, Kungl. Operan, Dalasinfoniettan, Norrlandsoperan, Västerås Sinfonietta, Norrbottens Kammarorkester och Nordiska Kammarorkestern. Filip har också suttit konsertmästare i Vadstena sommaropera och Norrbottens Kammarorkester.

Vidar Andersson Meilink började spela fiol när han var 5 år på musikskolan Lilla Akademien. I gymnasiet väcktes intresset för altfiolen och det dröjde inte länge innan han blev fast. Bytet till viola fick honom att söka till Edsbergs musikinstitut där han tog sin kandidat- och masterexamen. 

År 2015 kom Vidar till delfinal i Polstjärnepriset där han fick ett hederspris av juryn och 2017 fick han första pris i Stockholm International Music Competition.

2020 blev Vidar medlem i Kungliga Filharmonikerna. En dröm han länge strävat efter.

Erik Uusijärvi

Han har studerat vid Kungliga Musikhögskolan i Edsberg med Torleif Thedéen som huvudlärare, och har även tagit mästarkurser för Frans Helmerson i Piteå.

Vid sidan av orkesterarbetet är Erik mycket intresserad av kammarmusik. Tidigare har han spelat i en pianotrio som deltagit i internationella tävlingar i Trondheim och Wien.

Åse Mathiesen Palm har studerat vid Kungliga Musikhögskolan för professor Staffan Scheja och vid Barratt Due Institute of Music i Oslo. Redan som student debuterade hon på Oslo Konserthus. 

Sedan dess har Åse spelat i alla nordiska länder samt i England, Frankrike, Tyskland, Ungern, Italien och Schweiz. I Skandinavien har hennes karriär som solopianist inkluderat konserter på Stora scenen i Norges nationalopera & balett, Oslo Konserthus, Piteå International Festival, Västerås Konserthus, Waldemarsudde med flera konserthus. Åse är också en aktiv kammarmusiker.

Program
Ottorino Respighi – Serenata P. 31

Fiol/Piano

Nicolo Paganini – Cantabile i D-dur, op 17

Fiol/Piano

Giacomo Puccini – Crisantemi

Stråkkvartett

Antonio Vivaldi – Fyra årstiderna

Pianokvintett

Immanuelskyrkan

Åsbogatan 24
Borås, 504 56
+ Google Map