Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Erik Rydvall/Kristine West/Ale Möller

9 september 2023 Kl 18:00

Barock- och folkmusik är båda begrepp som tillkommit långt efter den musik de syftar till att beskriva. Då var det kort och gott ”musik” man talade om, även om den kunde ha olika funktioner och därmed skiljde sig åt i stil och uttryck, liksom när den sprungit ur olika miljöer och sociala skikt. I denna konsert möts tre unika musiker i ett förenande av dessa genrer. med en ambition att skapa något i gränslandet däremellan.

Musiken av Johann Sebastian Bach är tidlös och det sägs ofta att den tål vad som helst. Ändå är det inte självklart att som musiker ta sig rätten att arrangera eller ändra om i denna musik, som är så spelad och älskad världen över. Med musikaliska rötter i den svenska folkmusiken har vi närmat oss Bachs musik från ett folkmusikaliskt håll, och därmed tagit oss friheten att sätta vår egen prägel och låta den egna musikaliteten genomsyra repertoaren. Vi har även valt att blanda Bachs musik med folkmusik – dels för att vi tycker att kombinationen har ett värde i sig, dels för att det är musik som vi tycker mycket om att spela. Musiken i denna konsert utgörs således av ett axplock ur Johann Sebastian Bachs musikaliska skattkammare tillsammans med folkmusikfavoriter i egna arrangemang. Musiken är färgad av inspiration från naturen, spelmansstämmor på somrarna och uppväxten i en folkmusikmiljö med jam och buskspel. Resultatet, tror vi, blir ett möte mellan spelmansmusik och J.S. Bachs musik där lyssnaren får följa oss på en spännande och virvlande resa från barocken till idag.

I mötet mellan multiinstrumentalisten och världsmusikern Ale Möller, nyckelharpsspelmnannen Erik Rydvall och barockflöjtisten Kristine West öppnas nya dörrar till en musikalisk skattkammare som publiken bjuds in till att dela.

Ale Möller är en internationellt uppmärksammad artist med stjärnstatus inte bara i Sverige utan också på de stora festivalscenerna världen över. Flerfaldig Grammis-vinnare, legitimerad legend och professor. Det började med en trumpet och ett ungdomsförhållande till jazzen. Det fortsatte i en het kärleksaffär med den grekiska musiken och sedan en djup vuxenrelation mcd den svenska folkmusiken. Han är en multi­instrumentalist som spelar ett brett utbud av instrument, allt från mandola och dragspel till flöjt, skalmeja och kohorn. Men framför allt är Ale Möller en musiker som arbetar sig in i källkoden av den traditionella musiken han möter, vare sig det är en grekisk rembetiko eller en envis svensk polska.

Erik Rydvall

Nyckelharpsspelmannen Erik har på senare år vuxit fram som en stjärna på den svenska folkmusikhimlen. Med sitt starka personliga uttryck, virtuosa spel och sin ständiga lust till nya utmaningar är han en hett eftertraktad musiker, ofta till samarbeten över genregränser. Under utbildningen på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm var Erik med och startade upp den flerfaldigt prisbelönta folkmusiktrion Nordic. Några år senare bildades duon Rydvall/Mjelva tillsammans mcd den norska hardingfelespelmannen Olav Luksengård Mjelva. Eriks musikaliska bredd kan inte beskrivas bättre än att han har turnerat med flamencokompaniet ”Flamencos en route”, Danska radions flickkör, Norrlandsoperans Symfoniorkester, Dalasinfoniettan, konsertorganisten Gunnar Idenstam samt med den svenska världsmusikens grundare Ale Möller. Under de senaste åren har Erik tagit sig an soloprojektet att spela Bachs partitor för violin och cello på nyckelharpa. Ett mycket ovanligt med samtidigt självklart möte mellan Bachs musik och den svenska nyckelharpan som har anor ända tillbaka till medeltiden.

Kristine West är en flerfaldigt prisbelönt flöjtist med rötter i den hälsingska folkmusiken. Med Masterexamen i tidig musik vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, flertalet stipendier från bl. a. Kungl. Musikaliska Akademien, Konstnärsnämnden. Kulturrådet och Statens Musikverk, såväl som med en omfattande konsertverksamhet, har hon etablerat sig på både svensk och internationell musikscen. Hon har gett ut 3 album i eget namn, vilka fått fina recensioner internationellt samt spelas återkommande i Sveriges Radio P2. Kristine har samarbetat med Sveriges Radios Symfoniorkester, Blåsarsymfonikerna, turnerat som solist med Gävle Symfoniorkester, Drottningholms Barockensemble med flera. Via sina egna kanaler når hon varje Vecka en internationell publik. Kristine varvar egna projekt med att medverka i barockorkester- och operaproduktioner.

Immanuelskyrkan

Åsbogatan 24
Borås, 504 56
+ Google Map