Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Gemeaux Quartet

18 februari Kl 16:00

Gémaux Quartett

”Det var ett färgrikt och fängslande framförande […] De angrep Beethovens fortissimon med största nöje och finalen var inget mindre än ett översvallande, glädjefyllt glansnummer.”

  •     recension ur The Strad, juni 2012

Med medlemmar representerande fyra olika länder är Gémeaux Quartett en av de ledande ensemblerna av sin generation. Säsongen 2010/2011 gjorde kvartetten sin kritikerrosade debut vid Berliner Philharmonie. Mer sentida höjdpunkter ur kvartettens karriär inkluderar konserter i Hong Kong med klarinettisten Paul Meyer, framföranden av Schuberts oktett med Jörg Widmann och Bruno Schneider, ett framträdande på World Economic Forum i Davos såväl som ett samarbete med Bundesjugendballet vid Konzerthaus Berlin.

2012 vann kvartetten andrapris vid de internationella tävlingarna Franz Schubert and Modern Music Competition i Graz och Joseph Haydn Chamber Music Competition i Wien. Tidigare utmärkelser inbegriper tredjepris samt det eftertraktade Publikens pris vid ADR Music Competition 2008, och året dessförinnan vann kvartetten förstapris vid både Chamber Music Competition of the Migros-Kulturprozent och Basel Orchestra Society Competition samt tog emot staden Lucernes Mozartpris. Mer nyligen förärades kvartetten en utmärkelse av den schweiziske ambassadören i London, vilket ledde till en turné i England, Skottland och Wales.

Konsertschemat för den i Basel baserade kvartetten är späckat. Utöver framträdanden vid Konsert- och kongresscentrum i Lucerne, Opera Bastille i Paris, Tohalle i Zürich, Wigmore Hall och Kings Place i London och Köln Philharmonie gästar de fyra musikerna välkända festivaler som Lucerne Festival, Schubert Festival i Schwarzenberg, Rheingau Music Festival, Heidelberger Frühling, Kitakyushu Festival i Japan och Davos Festival. Kvartetten blir regelbundet inbjuden till att spela i radio och TV och har framträtt på flera av Mellaneuropas mest initierade radiokanaler.

Kvartetten har vidare samarbetat med artister som Isabel Charisius, Patrick Gallois, Bruno Giuranna, Maximilian Hornung, Reinhard Latzko, Jens Peter Maintz, Sebastian Manz, Matthias Pintscher, Christian Poltéra and Julian Prégardien.

Det var år 2003, under studietiden vid Hochschule für Musik i Basel under Walter Levin and Sebastian Hamann, som kvartettens medlemmar fann varandra, drivna av sin passion för stråkkvartettsrepertoaren. Som en del av en diplomutbildning för stråkkvartetter har gruppen även fått utbildning av Hagen Quartet vid Mozarteum i Salzburg och av Rainer Schmidt vid Hochschule für Musik i Basel. Under säsongen 2010/2011 var kvartetten residensensemble vid Folkwang Hochschule i Essen och de har också själva lett en kurs på kandidatnivå för stråkkvartetter vid sitt alma mater.

På GENIUN har Gémeaux Quartett den första inspelningen av de två stråkkvartetterna och stråktrion av Pierre-Dominique Ponnelle. I juni 2015 släppte kvartetten sin andra CD, innehållande Friedrich Gernheims pianokvintetter, på CPO. Skivan blev utsedd till veckans inspelning på tyska radions SWR2.

Program

  • Beethoven – Stråkkvartett i F-dur, Op 135.
  • Britten – Tre Divertimenti för stråkkvartett
  • Borodin – Stråkkvartett Nr 2 i D-dur

Immanuelskyrkan

Åsbogatan 24
Borås, 504 56
+ Google Map